I TU...COM ET COMPORTES?

Al estar en contacte amb amics, coneguts, desconeguts i pacients he arribat a diverses conclusions respecte a com es generen problemes i com les persones en som en gran mesura responsables.

Segons els teòrics de la psicologia existeixen tres maners possibles de comportar-nos.

El comportament passiu

Si sou persones assertives trobareu en els comportaments passius certes dosis d’inseguretat, sentimentalisme, errors i mal entesos que ens han inculcat a l’escola, la família o on sigui. El comportament passiu consisteix en no reivindicar els nostres drets fonamentals com a persones, a callar quan pensem que tenim raó, a anul·lar la nostra intuïció per por o per la manera com ens han ensenyat que em de ser. De qualsevol de les maneres no us recomano que sigueu passius, perque rere un comportament passiu s’amaga molta angoixa, inseguretat i repressió que cal treballar igual o més que en aquelles persones que mostren un comportament agressiu.

El comportament agressiu

Coneixeu algú que diu les coses amb paraulotes, cridant, amb mala educació i sense escoltar el punt de vista de l’altre? Això és el comportament agressiu. No considerar altres factors de la realitat, tan sols tenir-se en compte a un mateix i el seu propi criteri. En ocasions no fa falta ni cridar ni dir paraulotes, amb molt bones maneres, també podem tenir un comportament agressiu si obviem altres factors que ens condueixin a una major objectivitat en les relacions. Si esteu pensant en algú que respon ràpid i malament ho heu encertat, això és un comportament agressiu.

El comportament assertiu

Ni agressiu ni passiu. El comportament assertiu consisteix en tenir les suficients habilitats per desenvolupar-nos en les relacions humanes de tal manera que sempre hi guanyem. Això implica que si tenim un neguit cal expressar-lo, si ens molesta una cosa cal pensar i valorar si la diem trobant la manera adequada per dir-la sense ofendre a ningú, sino expressant els nostres sentiments i necessitats.
 
Tots i totes tenim comportaments dels tres tipus, tot i que n’hi ha un que sempre és més prevalent en cadascú de nosaltres. El més difícil d’assolir és el comportament assertiu, ja que requereix certes dosis d’intel·ligència emocional, habilitats concretes de comunicació i un gran sentit de la responsabilitat personal. La bona notícia és que es pot aprendre i amb paciència i orientació adequada podem arribar a ser gran experts en l’assertivitat per assolir un major nivell de confort, sinceritat i qualitat en les nostres relacions personals.

Joelle Cervera Pascual
Psicòloga-Terapeuta-Coach
Col·legiada: 14.835
Telf: 663693148

Comentarios

Entradas populares de este blog

OPINA SOBRE LAS COSAS QUE IMPORTAN

RETRETS/ REPROCHES